Sikeres és Nő - Interjú Jászberényi Éva shiatsu terapeutával

Kategória: Életmód | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

„… a várandósság … egy fantasztikus élmény, egy kihagyhatatlan élmény. Én azt hiszem, hogy akkor éltem meg magamat igazából Nőnek. Az volt az az állapot, amikor kívül-belül azt éreztem, hogy NŐ vagyok. Csodaszép, csillogó, bájos. Még ha kerek nagy pocakom is volt, és 20 kilót híztam, egy új életet hordani magamban, azt nem cserélném le semmire.” Jászberényi Éva

 

Mióta a női jóga az életem részévé vált, rengeteg csodálatos, inspiráló nővel találkoztam az oktatóképzések, a gyakorlások alkalmával. Nem csak személyes ismeretség révén, de interneten is vannak olyan jógaoktatók, akiket örömmel követek, mert árad belőlük valamiféle megfoghatatlan ősi erő.

Mindannyiuk munkásságát rendszeresen követem, legyen az éppen az óráján, előadásán, tanfolyamán való személyes részvétel, vagy a közösségi oldalakon általuk megosztott videók, cikkek, írások. Mindegyikőjükre más szempontból nézek fel és az élet megannyi területén igyekszem tanulni tőlük. 

Ezért készítettem el ezt az interjút is Jászberényi Éva shiatsu terapeutával. 

 

Sikeres és Nő - Interjú Jászberényi Éva shiatsu terapeutával

"Nagyon sok tanításban azt mondják, hogy a gyógyításnál a 100 %-ot ha vesszük, akkor 30 % az, hogy milyen technikával gyógyítasz, és 70 % az, hogy te ki vagy, hogy milyen ember vagy."

 


Évával yin jóga oktatóképzésen találkoztam és egyből magával ragadott az a harmónia, ami árad belőle. Éva számomra egy inspiráló nő, aki hiteles abban, amit csinál.

 

Bemutatkozás

 

Kata: Mivel foglalkozol, ki vagy te és mit csinálsz?

Éva: Shiatsu és alternatív mozgás – masszázsterapeuta vagyok. Zen shiatsut és oszteopátiát tanultam. Ez a masszázsterápia irány ötvözi a tradicionális energetikai meridián kezelést a nyugati strukturális kezeléssel, mely magában foglalja a csontokkal, izmokkal, szalagokkal, fasciákkal, zsigerekkel és craniosacralis rendszerrel való munkát.

A shiatsu tradicionálisan a Hagyományos Kínai Orvosláson és a Japán energiagyógyászaton alapszik. Egy Japán masszázsforma, ami azt feltételezi, hogy van egy Életerő amely folytonos áramlásban van bennünk és egy megfelelő minőségben ellátja a testünket, lelkünket és a szellemünket egyfajta „Erővel”. Az Oszteopátia egy nyugati gyógyító rendszer amely a fizikai testtel dolgozik, a struktúrával de mindkét kezelési forma az ember megközelítésében holisztikus szemléletű így erőteljesen támogatják egymást.

Ez a fő foglalkozásom. Kezelek. Ezeket mi kezelésnek hívjuk. Masszírozásnak is lehet nevezni, de én inkább kezelésnek hívnám, mert igazából egy több szintű gyógyító rendszer.

A kezeléseken kívül  2014 óta oktatom is ezt a fajta masszázsterápiát. Korábban sokat tanítottam tai chi-t és chi kung-ot, most már csak egy lelkes kis csoportot viszek. Érdekelnek a keleti mozgásformák, a különböző alternatív gyógyítási rendszerek.

 

Milyen problémák esetén javasolt a shiatsu terápia?

 

Kata: Milyen problémákkal, nehézségekkel keresnek meg leginkább?

Éva: Leginkább mozgásszervi problémákkal keresnek meg, mert a köztudatban ez egy masszázs. Izomfeszüléssel, nyakfájással, derékfájással, de jönnek emésztési nehézséggel, fejfájással, meddőséggel, mindenféle fájdalommal. A beszélgetéseknél aztán kiderülnek a kiváltó  okok amik a tünetek mögött rejlenek. Érzelmi feszültségek, problémák, stressz kezelési nehézségek, nehéz élethelyzet. Lelki problémákkal is megkeresnek, bánat, szomorúság, gyász, válás, traumák, stresszből fakadó kimerültség, burn out szindróma, munkahelyi nehézségek. Egy állapotfelmérés után eldöntjük mivel fogunk dolgozni, ami az adott pillanatban a legfontosabb.

Hozzám sok kismama is jár és babákat is kezelek. Gyönyörűséges velük dolgozni!

Ez a fajta kezelésforma 0-100 éves korig ajánlható, mert mindenkinek tud segíteni, szabályozza az öngyógyító folyamatokat a testben.

 

Kata: Egyébként ez tök szuper, hogy ezeket elmondod, mert tényleg az ember, ha azt hallja, hogy masszázs, akkor fizikai problémákkal elmegy de nem gondolja, hogy lelki nehézségeknél is tud segíteni a shiatsu.

 

Sikeres és Nő - Interjú Jászberényi Éva shiatsu terapeutával

A keleti megközelítés - az 5 elem tana - a betegségek fizikai tünetei mellett figyelembe veszi azt, hogy egy adott problémához társul egy érzelem és szellemi állapot


Éva: Kevesen ismerik és tudják pontosan, hogy mi a shiatsu.  Egy komplex többszintű gyógyító eljárás, az alternatív komplementer medicina körébe tartozik. Ha összességében szeretném megnevezni, akkor a shiatsu egy Energetikai- és Strukturális Terápia (EST), ami szerintem egy nagyon magas szintű gyógyító eljárás.

 Azt szoktuk mondani a shiatsura, hogy kezelés, angolul bodywork, németül Körperarbeit. Nehéz magyarul azt mondani, hogy testmunka, de inkább ezt mondanám, mert a testnek minden rétegével, szintjével dolgozunk, elsősorban az embert kezeljük és nem a tüneteit.

A shiatsu a Csí-vel, az Életerővel dolgozik. Azt feltételezi, hogy bármelyik szinttel dolgozom, akár a fizikai síkkal, akár az érzelmi síkkal, akár a szellemivel, ezek hatnak egymásra. Ha elképzelsz  három  gömböt, amelyik egymásba olvadnak, akkor valahogy így lehet elképzelni a testünket, az érzelmeket és a szellemet is. Kölcsönhatásban vannak egymással és egyik sincs a másik nélkül.

Én fizikai síkon dolgozom az emberekkel, érintem őket, a meridiánokat, az energiapályákat, az akupunktúrás pontokat, az izmokat, szalagokat, zsigereket. Mivel hatnak egymásra ezek a szintek a fókuszált érintés erejét használom a változások  eléréséhez , mindezt fizikai síkon. Ezzel együtt hatok az érzelmi és szellemi jólétre is, az egész embert szólítom meg.

Ezért minden szintű problémával jönnek hozzám.

 

A shiatsu egészen más, mint a jól ismert nyugati masszázsterápiák, melyek csupán a testet kezelik

 

Kata: A következő kérdésem az lett volna, hogy kik járnak hozzád, és mi jellemző rájuk, de igazából ezt nagyjából meg is válaszoltad.

Éva: Leginkább mozgásszervi problémákkal keresnek meg először, mert azt gondolják, hogy masszázs, és hogy csak a mozgásszervi nehézségek, izomfeszülés, nyakfájás, derékfájás, amivel megkereshetnek. Utána derül ki, hogy mindez honnan jön. Vagy érzelmi feszültség vagy stressz, vagy bármilyen más nehézség, és onnantól kezdve már egy másik síkra kerül.

Hozzám még nagyon sok kismama is jár, de babákat is kezelek. Igazából ez a fajta kezelésforma 0-100 éves korig ajánlható, mert mindenkinek tud valami pozitívat adni. Ha már mással nem, mással is, de az alap, az az érintésünk minősége, és az nagyon fontos.

Nagyon sok tanításban azt mondják, hogy a gyógyításnál a 100 %-ot ha vesszük, akkor 30 % az, hogy milyen technikával gyógyítasz, és 70 % az, hogy te ki vagy, hogy milyen ember vagy. Lelki problémákkal is megkeresnek, bánat, szomorúság, gyász, stresszből fakadó kimerültség, burn out szindróma, munkahelyi nehézségek.

 

Kata: Egyébként ez tök szuper, hogy ezeket elmondod, mert tényleg az ember, ha azt hallja, hogy masszázs, akkor egyből arra gondol, hogy ha valami fáj, akkor elmegyek masszázsra, hogy kicsit lelazuljak, stb., és kevesen gondolják szerintem, hogy akkor ha valami lelki problémám van, akkor nekem a shiatsu masszázs kell.

Éva: Azért, mert itt nyugaton nálunk a svédmasszázs, a gyógymasszázs az, amit valóban a mozgásszervi nehézségekre találtak ki és arra kitűnő. Viszont a keleti megközelítés (a meridán rendszer és az energia) még hozzáveszi azt, hogy ehhez társul az érzelem, szellemi állapot. Azon keresztül is lehet változtatni.

Azt szoktuk mondani a shiatsura, hogy kezelés, angolul bodywork, németül Körperarbeit. Nehéz magyarul azt mondani, hogy testmunka, de inkább ezt mondanám, mert a testnek minden rétegével, szintjével dolgozunk.

 

Sikeres és Nő - Interjú Jászberényi Éva shiatsu terapeutával

Daganatos betegségeknél, mindenféle nyugati orvoslás mellett kiegészítő terápiaként javíthatja az életminőséget, erősítheti az életkedvet, hogy a páciens egyáltalán eljusson oda, hogy meg szeretne gyógyulni


Kata: Meg tudnád azt mondani, hogy mi az pontosan, ami megad, megakadályoz, megszüntet a shiatsu masszázs?

Éva: Nagyon jó prevencióra, betegségmegelőzésre, egészségmegőrzésre. Nagyon jó már megjelenő tünetegyütteseknél: pl. fáj a fejed és emésztési nehézséged van, viszont nincs komolyabb szervi probléma. Viszont akkor is nagyon jó, ha már komolyabb szervi probléma van: gerincsérv, gyomorfekély, sőt daganatos betegségnél. mindegyiknél az embert kezeljük, és ezért mindegyiknél valami mást hoz.

Mondjuk daganatos betegségeknél, mindenféle nyugati orvoslás mellett, kemoterápia mellett, sugárkezelés mellett, nyugati terápia mellett kiegészítő terápiaként javíthatja az életminőséget, erősítheti az életkedvet, hogy egyáltalán eljusson oda, hogy meg szeretne gyógyulni. Nagyon sok tünetet meg tud szüntetni: fejfájás, derékfájás, emésztési nehézségek.

Amit kér a shiatsu, mint alternatív terápia, hogy a partner önmagáért tegyen valamit. A shiatsuban az nem működik, vagy nehezebben működik, amikor valaki odajön, és azt mondja, hogy gyógyíts meg. Ezt a fajta hozzáállást próbáljuk a shiatsu-ban egy picit megváltoztatni. Hogy mindenki vállalja magért a felelősséget, hogy tegyen valamit magáért, hogy meglássa, hogy neki mire van szüksége, például mozgás szintjén.

Te azt mondod, hogy jógázol, valamiért elindultál azon az úton, én mivel alternatív mozgás és masszázsterapeuta is vagyok, azt mondom, hogy amellett a kezelés mellett, amit én adok, menjen el valamit mozogni, amit szeret. Ilyenkor tavasszal menjen el biciklizni, sétálni, jógázni, futni, bármit, csak mozogjon valamit. Elsődleges a mozgás, a nélkül nem működik. A nélkül sem működik, hogy valaki önmagáért tegyen, és akkor nagyon sok változást tud hozni.

 

Miért jó a kismamáknak a shiatsu?

 

Sikeres és Nő - Interjú Jászberényi Éva shiatsu terapeutával

Az érintésen keresztül kapcsolatot tud teremteni a kismama a babával

 

Kata: Említetted az előbb, hogy sok kismamát is kezelsz. Ők miért fordulnak hozzád?

Éva: Először mozgásszervi nehézségek miatt, pl. fáj a hátuk, derekuk, mondjuk ez már a 3. trimeszterben, amikor már nagy a pocakjuk és húzza a gerincet, amikor már kevesebb hely van a babának, és mondjuk, nyomja a rekeszizmot, nyomja a tüdőt, nehezebben tud lélegezni, kevésbé tud aludni. Emésztési nehézségek miatt ugyanúgy. Az már az első trimeszterben.

Az első harmadban, amikor rosszul vannak a kismamák, hányinger, fejfájás, fáradékonyság, ezt nagyon jól tudja orvosolni a shiatsu az energia kiegyensúlyozásán keresztül, a megfelelő meridiánok kezelésével. Igazából sok mindennel jönnek, de ez az alap.

Azért is szoktak jönni, és ez egy nagyon hálás feladat, hogy kapcsolatot teremtsenek a babával. Merthogy az érintésen keresztül, az ellazuláson keresztül, amit a shiatsu hoz (az a fajta relaxált állapot, és mégis egyfajta tudatosság, a test tudatossága), nagyon jól tud befelé figyelni a kismama és jó kapcsolatot tud felvenni a babával.

 

Te is elsajátíthatod a shiatsu alapjait tanfolyami kereteken belül

 

Kata: Kicsit más vizekre evezve… Te hol éred el a célcsoportodat? Mennyire mozognak például otthon az online világban vagy van-e erre egyáltalán szükséged?

Éva: Kevésbé vagyok elérhető online. Fent vagyok 2 honlapon, de a legtöbb vendégem ajánlás alapján jön. Tehát valaki volt nálam, meggyógyult, vagy változott az állapota és jobban érzi magát, még ha nem is gyógyult meg, ajánl tovább.

Vagy például dolgozom együtt gyógytornászokkal, akik látták, hogy én hogy dolgozom, küldenek hozzám vendéget, mert látják, hogy miután volt nálam, ők jobban tudnak vele dolgozni. tehát gyakorlatilag azt tudom mondani, hogy minimális a vendégköröm az online körből kezelésekhez, hanem ajánlások útján dolgozom.

Amikor nagyon fiatal voltam, akkor még hirdettem, de rájöttem, hogy felesleges. Viszont, mivel nem csak kezelek, hanem tanítok is, a képzéseket hirdetni szoktam, ez egyértelmű. A tanfolyamnak csinálok hirdetési kampányt, mert hogy kell, az egy másfajta fórum, másfajta embereket vonzok be.


Kata: A tanfolyamodra kik jelentkezhetnek, milyen előképzettség szükséges?

Éva: Van egy shiatsu alapképzésem, amire igazából mindenki jöhet, nem kell semmilyen előképzettség, csak érdeklődés, csak az, hogy valaki nyitott legyen arra, hogy érintéssel dolgozik és használja egy kicsit az intuícióját. Ott a célcsoportom 18-tól addig ameddig valaki négykézláb, a földön tud dolgozni (mert ez egy japán technika).

Habár ezt is felül tudom írni most rögtön, mert tartottam tanfolyamot egy idősebb korosztálynak, és ők ágyon csinálták a shiatsu-t. És körülbelül 60 és 80 év között voltak és nagyon élvezték az érintést. Tehát nagy a célcsoportom, de igazából akikkel szívesen dolgoznék és dolgozom tanításban, azok, akik ezt vagy otthon a családban szeretnék használni vagy akik valóban ezzel szeretnének foglalkozni.

Eltökélt vagyok abban, hogy szakma kellene, hogy legyen ebből Magyarországon, és hogy minél több shiatsu-s legyen. De sajnos ma Magyarországon így a shiatsu, mint shiatsu terapeuta, nem szakma. És hogy miért szeretném ezt? Azért, mert azt gondolom, hogy a shiatsu maga egy nagyon összetett, komplex gyógyítási rendszer.

Az alapja a hagyományos kínai orvoslás és a japán energiagyógyászat, és a kézzel való érintés. Aztán, amit magába ötvözött, vagyis amivel összeolvadt, az a nyugati orvoslás, az oszteopátia (ami nekem most a szívem csücske), ami ugyanúgy holisztikus, ami ugyanúgy szemléli az embert, tehát nem csak részekre bont, hanem egységben kezel téged.

Tehát nagyon fontos, hogy mit gondolsz, hogy gondolkozol, milyenek a szöveteid, milyenek a csontjaid, és megkeresi a gyökerét a nehézségnek.

Tüneteket is kezel természetesen, de a gyökerét keresi meg és ott próbál segíteni. Ma Magyarországon a shiatsut és az oszteopátiát egymás mellett tanítjuk. Tehát a keleti energiagyógyászatot egy strukturálisabb, manuálisabb technikával. Struktúra alatt a csontokra, izmokra, szalagokra gondolok és magára az oszteopát szemléletre. Ha így együtt akarom megnevezni, akkor a shiatsu egy energetikai- és strukturális terápia (EST), ami szerintem egy nagyon magas szintű gyógyító eljárás, csak nagyon kevesen ismerik.

 

Kata: Egy olyan kérdés ötlött fel bennem, amíg beszéltél, hogy öngyógyításra is használhatom az alapképzésen tanultakat, mert ezt pont nem említetted?

Éva: A shiatsu-hoz tartozik egy mozgásforma, úgy hívják, hogy do in. Ez egy japán szóösszetétel. Az energiavezetés önmagunkban.

A do in maga, az öngyógyítás, önmasszázs. Gyakorlatok sorozata, ami légzés és mozgás összehangolása, nyújtások, kopogtatás. Például kopogtatással az energiapályákat végig kezelni és azzal stimulálni az energiaáramlást. Ez egy olyan rendszer, amelyiket öngyógyításra használjuk. Ezek a mozgások sokkal egyszerűbbek, könnyebben kivitelezhetőek, és nem annyira rendszerezettek, mint például a jóga.

Én például nagyon sok ilyan gyakorlatot adok a vendégeimnek, leginkább azoknak, akik nem csinálnak semmilyen mozgásformát. Mert akik jógáznak, tai chiznak, csi kungoznak, azoknak azt mondom, csinálja azt. Viszont sokan vannak, akik ülőmunkát végeznek, és nem mozognak semmit. Neki vagy azt mondom, hogy menjen el sétálni, vagy adok 1-2 gyakorlatot, ami mondjuk 5 perc és annak a problémakörnek szól (pl derékfájásnak), amivel ő jött, és akkor otthon, házifeladatnak adok gyakorlatokat.

 

Kata: Az alaptanfolyamon ezeket az öngyógyító technikákat, gyakorlatokat is megtanuljátok?

Éva: Nem az összeset. Úgy van felépítve az alaptanfolyam, hogy minden reggel 45-50 percet do in-ozunk, pontosan azért, hogy 1-2 gyakorlat megmaradjon. Ennek azért hosszabb a beépülési ideje. A do in-ozás utána vannak elméleti anyagok, és gyakorlati részek.

A shiatsu alapképzésnek az a célja, hogy egy egy órás masszázst megtanulj és tudd otthon alkalmazni a családban, készség szintjén. Ha például mondjuk pénteken elkezdődik, vasárnap hazamész, akkor otthon, a kis jegyzeteddel persze megtudd csinálni ezt a masszázst, és utána tudd gyakorolni otthon.

 

Miért téged válasszalak?

 

Kata: Mi az, ami egyedüli a piacon, amit csak Te nyújtasz, amitől különböző leszel?

Éva: Most raktam össze egy olyan rendszert, ami ötvözi a shiatsut és az oszteopátiát magasabb szinten.

A képzésünkben ottvan az oszteopát kézés, de nagyon alapszinten. És nekem most az a törekvésem és úgy dolgozom, hogy strukturálisan, oszteopát technikával kezelek valakit, és az energiával integrálom.

Mit jelent ez az integrálás? Mondjuk valaki jön egy derékfájással (azért hozom ezt példának, mert nagyon sok embernek fáj a dereka), akkor manuális techinkákkal, ami az oszteopátiából jön, mondjuk egy elbillent, kimozdult medencét, egy rosszul álló csigolyát helyre tudok tenni, akár mobilizációval, akár manipulációval, és utána energetikailag, a keleti energiagyógyászat szempontjából és szemléletéből tudom integrálni.

Azt kérdezted, mi tesz engem egyedivé? Azt gondolom, hogy mindannyiunkat a személyiségünk tesz egyedivé, hogy az vagyok, aki, és hogy felvállalom azt, hogy ki vagyok én. Azt gondolom, hogy a gyógyításban meg leginkább, az alternatív gyógyításban, emberek támogatásában, segítésében, kísérésében – ne beszéljünk gyógyításról, hanem erről a háromról – az én személyiségem az, ami mérvadó.

És azt gondolom, ha jó passzban vagyok, ha rossz passzban vagyok, és jelen vagyok abban a kezelésben, az tesz egyedivé.

 

Kata: És mi tesz hitelessé Téged? Miért higgyen neked, az, aki hozzád fordul?

Éva: Én megpróbálom magamat folyamatosan továbbképezni, szakmai és emberi szinten is. Egyrészt képzem magam, másrészt járok egyfajta önismereti utat.

Számomra a shiatsu egy önismereti út. A jóga is egy önismereti út. Az összes Keleti mozgásforma önismereti út.

Én 1990 óta Tai Chi-zok, az is egy önismereti út. Napi 5 embert kezelek, ülök le melléjük, és fordítom feléjük a figyelmemet 50 percen keresztül úgy, hogy az a figyelem csak rájuk irányul, és én a saját dolgomat kint hagyom a kezelőn kívül. És amit ők ott megtapasztanak ebben a térben, az tesz engem hitelessé.

És hogy miért jönnek hozzám vissza? Kapnak egy olyan órát, amiben azt élik meg az emberek, hogy csak rájuk figyel valaki, csak velük foglalkozik, anélkül, hogy bármi elvárás lenne feléjük, érintést kapnak, egy gyógyító térben.

 

Éva első találkozása a shiatsu-val

Sikeres és Nő - Interjú Jászberényi Éva shiatsu terapeutával

A shiatsu-t egy meditatív állapotban végezzük

 

Éva: Pályát kellett módosítanom, előző hivatásom a tánc volt.

A találkozás igazából nagyon érdekes volt. ’90 óta tai chi-zom, a zen buddhizmust gyakoroltam, tehát a keleti alapok megvoltak, de nem tudtam, hogy mit kezdjek ezzel. Csak az az érzésem volt, hogy én nem tudok elmenni egy irodába dolgozni, és ezért valami ilyen irányba kellene elmozdulni.

Az egyik barátnőm a színházban mondta, hogy milyen fantasztikus shiatsu kezelésen volt, és akkor néztem rá nagy kerek szemekkel, hogy „Ja, jó. Az mi?”.

Ekkor még külföldön éltem, ott kipróbáltam egy egynapos mini tanfolyamot. Tetszett, hogy érintés, kicsi mozgás volt benne és nem voltak merev szabályok. Ezután hosszabb ideig nem foglalkoztam vele, aztán Magyarországon egy könyvesboltban leemeltem egy könyvet, aminek a hátuljában benne volt a shiatsu iskola neve. Akkor úgy döntöttem, hogy mégis csak elindulok, megnézem én ezt magamnak, de nem tudtam hova vezet a képzés. Tehát inkább a shiatsu talált meg engem. Sokáig nem voltam ebben tudatos, de aztán egyszer csak beszippantott.

Amikor kimondtam, hogy ez olyan, mintha az én Utam lenne, onnantól kezdve nagyon meghatározó lett az életemben.

Az első találkozás és az alaptanfolyam elvégzése között körülbelül 8 év telt el. 2000-ben beiratkoztam az alaptanfolyamra, 2003-ban elkezdtem dolgozni, 2004-ben diplomáztam Magyarországon shiatsu-ból, aztán az alternatív mozgás-, és masszázsterápiából vizsgáztam, és azóta csak ezzel foglalkozom, kezelek és tanítom.

 

Sikeres vállalkozás Nőként vagy sikeres Nő vállalkozóként?

 

Kata: Mi az a 3 tulajdonság, ami szerinted elengedhetetlen nőként a sikeres vállalkozáshoz?

Éva: Rugalmasság, kitartás, nyitottság!  Én rugalmasságnak nevezem azt, amikor hirtelen dönteni kell, hirtelen váltani kell tudni, amikor áramlásban kell maradni - ez a kedvenc szavam. Gyakorlatiasság, táplálás és egy jó kontrol.

A kínai orvoslás alapján én úgy gondolom, kell a táplálás és kell a kontrollálás. Mi az Öt Elem tanában úgy gondolkozunk, hogy van egy tápláló ciklus, ami a növekedést segíti, viszont kell egy nagyon rugalmas kontrollálás, vagy szabályozás. Például ha a növekedés a cél, ami a Fa elemhez tartozik akkor használnom kell a Víz erejét a tápláláshoz, kitartás és bölcsesség a jellemzői, ezen kívül  kell egy kontrol, ami ebben az esetben a Fém elem ami megadja az erőt, hogy megtartsam a kereteket, cél irányos maradjak és ne forgácsolódjak szét. Annyira szép a Kínai Orvoslás!

 

Kata: Neked mi segít abban, hogy nőiségedet meg tudd tartani ebben a férfias erőt, gondolkodásmódot és határozottságot követelő vállalkozói létben? Illetve hogy még tovább menjek, vannak-e esetleg bevált technikáid arra vonatkozóan, hogy ne engedd elveszni a nőiségedet vállalkozóként, vagy ha néha át is lendülsz a másik végletbe, akkor vissza tudj térni a nőiségedhez?

Éva: Ami nekem alapvetően segít, az maga a hivatásom, a shiatsu. A shiatsu-t egy meditatív állapotban végezzük. Ha leülök egy partner mellé, és elkezdem kezelni, akkor egy megváltozott tudatállapotba, egy nagyon erős figyelmi, intuitív állapotba kerülök, ami egy női minőség és 50 percen keresztül ebben a minőségben próbálok létezni, ez egy oldást ad, egy lágyabb állapotot hoz az életembe, mint amikor a vállalkozást kell működtetnem bármilyen szinten.

És a bevált tippre is ezt tudnám neked mondani, hogy maga a kezelés, amikor dolgozom, az ad egy olyan lét állapotot, ami engem gyógyít, ami egy lágy, rugalmas állapotba visz, és feltölt. Ez segít abban, hogy utána esetleg nehezebb dolgokat is meg tudjak csinálni, ami a vállalkozáshoz szükséges és nem török bele. Használom a Víz bölcsességét, a Fa lendületét, a Tűz szikrázó kisugárzását és a családom által a Föld stabilitását.

Sikeres és Nő - Interjú Jászberényi Éva shiatsu terapeutával

A megérzés, az intuíció, az együtt érzés képessége, előnyök a shiatsu-ban, de a vállalkozásban is

 

Kata: Véleményed szerint milyen előnyei vannak annak, hogy nőként vállalkozol vagy van-e ilyen?

Éva: Szerintem van. Egy nőnek egészen más a minősége, akkor is, amikor keménynek kell lenni. Sokkal empatikusabb tud lenni, sokkal megértőbb, sokkal rugalmasabb.

De inkább a rugalmasságra tenném a hangsúlyt. Rugalmasság, megoldó készség, érzékenység.

 

Kata: Kicsit már át is tértél a következő kérdésre, ami az lett volna, hogy a szakmádban előny vagy hátrány nőnek lenni?

Éva: Ezt nehezen tudom megítélni, mert nagyon sok jó férfi shiatsust ismerek, akik érzékenyek. Nagyon sokan úgy ítélik meg, hogy ez a hivatás női hivatás, én nem gondolom így. Sok remek férfi tanárom volt és még több tehetséges tanítványom.

A megérzés, az intuíció, az együtt érzés képessége, azt hiszem ezek előnyök a shiatsu-ban, de a vállalkozásban is.

 

 

Kata: Van-e olyan dolog, amiről nőként nem tudnál lemondani?

Éva: Igen, van. Ez a várandósság volt. Az életemben egy fantasztikus élmény volt, boldogsággal tölt el, hogy megélhettem. Azt hiszem, hogy akkor éltem meg magamat igazából Nőnek. Az volt az az állapot, amikor kívül-belül azt éreztem, hogy NŐ vagyok.  Csodaszép, csillogó, bájos. Még ha kerek nagy pocakom is volt, és 20 kilót híztam, egy új életet hordani a szívem alatt, azt nem cserélném el semmiért.

 

Kata: Van-e női példaképed, akire felnézel?

Éva: Igen, van. A reiki mesterem, akitől tanultam.. Elmúlt 70 éves, és boldog, kiegyensúlyozott, támogató, egészséges életet él. Ő egy olyan példaképem, aki nagyon sok erőt tud adni.

 

Kata:  Az utolsó és szerintem legfontosabb kérdés az lenne, hogy mit szeretsz a legjobban a hivatásodban?

Éva: A jelenlétet. Jelen lenni a pillanatban, figyelmesnek lenni az éppen zajló folyamatokra.  Ez egy óriási kihívás. Ez megtanít arra, hogy a hétköznapokban is ezt gyakoroljam.

Az oktatásban élvezem azt, hogy szabadon taníthatok, ott is van egy szabadságom, én osztom be az időt, folyamatosan tanulok a tanítványaimtól!

A kezelésekben pedig a kapcsolódást az emberekkel. Az emberek is folyamatosan tanítanak a nehézségükkel, vagy éppen erejükkel, amikor magára ébred valaki, hogy mennyi ereje van, az számomra is egy óriási tanítás, minden alkalommal.

 

Kata: Köszönöm szépen a beszélgetést. Jó volt.

Éva: Én is köszönöm.

 

Tapasztalataim

 

A fő dolog, amin a hangsúly van, hogy olyan dolgot csináljon az ember, amit szeret, amit akár ingyen is csinálna, és legyen benne egy olyan küldetéstudat, hogy szeretné mások életét jobbá tenni. És ha ez megvan, akkor a határ a csillagos ég. A Naliní női jóga és a női jóga oktatása egy ilyen dolog az én életemben. Szeretnék másoknak segíteni, és ezáltal magamnak, másokhoz is eljuttatni mindazt a jót, amit én is megtapasztaltam, megtapasztalok a női jóga által, és ezt akkor is megtenném, ha anyagi haszonnal egyáltalán nem járna.

 

Köszönöm, hogy elolvastad. Ha tetszett az írás, oszd meg a barátaiddal, ha pedig kérdésed van, csak írj bátran nekem a cikk alatt egy kommentet.

 

Női jóga tanfolyamok

 

Gyere el csoportos vagy magán órámra és tapasztald meg saját magad a női jóga jótékony hatásait.

Várlak szeretettel!

 

Részletes információkat itt találsz:

 

Csoportos órák

Ha csatlakoznál egy szuper női jóga csoporthoz, megteheted. Gyere el csoportos órámra és  tapasztald meg magad a női jóga jótékony hatásait, várlak szeretettel.

Sikeres és Nő - Interjú Jászberényi Éva shiatsu terapeutával

Családias hangulattal várunk a csoportos órákon is

 

Privát jógaórák

 

Ha úgy érzed nem Neked való a csoportos óra, akkor is keress bátran, magán óra keretében is tudunk találkozni.

www.otthonjoga.hu

 

Sikeres és Nő - Interjú Jászberényi Éva shiatsu terapeutával

 

Közösség

 

És bátran csatlakozz Facebook csoportunkhoz, közösségünkhöz is, ahol minden aktuális információt, érdekességet megtalálsz az órákkal és a női jógával kapcsolatban:

https://www.facebook.com/groups/8het.hu

https://www.facebook.com/8het.hu/

 

 

Vissza

Címkék : önismeret, tudatosság, önbizalom, belső béke, harmónia, stressz

Oszd Meg a Cikket :


Program vezető

Rigó Katalin Jarmila

Rigó Katalin Jarmila vagyok, okleveles Női jóga, Hatha jóga és Yin jóga oktató. Mióta az eszemet tudom, a menstruáció számomra egy fájdalmas és kellemetlen dolog volt. Aztán találkoztam a női jógával, és megtudtam, hogy ennek nem kellene így lennie. A fájdalmak hátterében sokszor szervi elváltozás áll, de a speciális női jóga hatékony módszere segítségével megelőzhető ezek kialakulása is. Tudom, hogy a női jóga igazán különleges élmény lesz számodra. A legfőbb célom, hogy minél többet átadjak a tudásomból és azt akarom, hogy te is találd meg azt az utat, ami téged a legboldogabbá tesz.

Kapcsolódó cikkeink:

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.