5 jógapóz + 1 tipp az örömteli menstruációért

Kategória: Női egészség | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

A női jóga terápiás hatása miatt enyhíti, megszünteti az ilyenkor tapasztalt kellemetlen érzeteket. A kifejezetten nők számára specifikus gyakorlatokkal oldani tudja a görcsöket, ellazítja a deréktájékot, rendszertelen menstruáció esetén segít a ciklus beállításában, hogy végre jól érezhesd magad nőként a testedben. A menstruáció idején is.

 

A női jóga segítségével javul a szervezet általános működése, valamint támogatja a hormonháztartás egyensúlyának visszaállítását.

 

5 jógapóz + 1 tipp az örömteli menstruációért

Női jógán rengeteg gyakorlatnak kiemelkedő hatása van a női szervekre, menstruáció idején kifejezetten javasolt őket gyakorolni


 

A női jóga nőknek lett megalkotva, egyfajta terápiás jógaként, és nemcsak a fizikai testtel, hanem a lélek anatómiájával is foglalkozik.

A női jóga nem csak egy testmozgás, hanem annál sokkal több. A női jóga órákon a hangsúly a női szervek egészségének megőrzésén, vagy a már kialakult kibillenések helyreállításán van, azáltal, hogy jótékonyan hat a hormonháztartásra, csökkenti a stresszt, mélyebb önismeretet és tudatosságot ad a hétköznapokban, ezáltal önbizalmat, kitartást és egyensúlyt hoz a nők számára.

Ha nincsenek női betegségeid, akkor is hasznos lesz számodra a női jóga gyakorlása, megelőzés szempontjából. Túlzás nélkül mondhatom, hogy minden nőnek szüksége lenne a női jóga gyakorlására.

 

Az alábbiakban található 5 jóga gyakorlattal sokat tehetsz magadért női napjaidon.

 

Természetesen mint minden új szokás kialakításában, a jógában is fontos a rendszeresség,  tehát ne csak ezeken a napokon gyakorolj, hanem építsd be a jógagyakorlást a mindennapjaidba, hogy megszabadulj a nem kívánatos feszültségektől, blokkoktól, ezáltal minden nap jól érezhesd magad a testedben.

 

Macska póz (Mardzsari ászana)

 

5 jógapóz + 1 tipp az örömteli menstruációért

5 jógapóz + 1 tipp az örömteli menstruációért

A macska póz oldja a derékban jelentkező feszültséget, segít ellazítani ezt a területet

 

Kiinduló állás: négykézlábállás. A tenyerek szétterpesztett ujjakkal a talajon vállszélességben. A karok egymáshoz viszonyítva párhuzamosak. A vállak a csukló felett vannak. A könyökhajlatok egymás felé néznek. Fej, nyak, hát, medence egy vonalban van. A törzs, hát egyenes. Vállakat távolítsd a fülektől, lapockák közelítenek. Széles a mellkas, hosszú a has, nem lóg lefelé. Fejtető nyújtózik előre, ülőgumók hátra. Térdek a talajon, csípőszéles terpeszben.

Kilégzésre domborítunk, belégzésre homorítunk. Farokcsonttól indítva a mozdulatot homorítunk csigolyáról csigolyára, lapockák közelítenek, vállak gördülnek hátrafelé és lefelé, kiemel a mellkas, fejet emeljük utoljára. Domborításnál ugyanígy farokcsonttól indítod a mozdulatot, csigolyáról csigolyára, lapockák távolítanak, fej érkezik meg utoljára.

Végezd el 8-szor, majd egy utolsó homorítás után egyenesedj vissza sima négykézláb tartásba.

Ezt a gyakorlatot bármikor végezheted, menstruáció alatt is végezhető, sőt, mivel oldja a derékban jelentkező feszültséget, ilyenkor különösen javasolt gyakorlat.

 

Hatásai:


erősíti a kar izmait, a vállakat, rugalmassá teszi a gerincet, a gerinc menti izmokat. Ezzel a gyakorlattal masszírozzuk az alhasi területet, a belső nemi szerveket. Csökkenti, megelőzi a menstruációs görcsöket, fájdalmakat.
 

 

Hold póz (Sasankászana)

 

5 jógapóz + 1 tipp az örömteli menstruációért

Egyis kiemelkedő női hatása, hogy masszírozza a női szerveket

 

Kiinduló helyzet: sarokülés. A felsőtested engedd a combjaidra, homlok a talajon. Karok a test mellett lazán előre nyújtóznak. Vállakat ellazítjuk. Ülőgumó a sarokhoz ér. Keresztcsont a talaj irányába hátra süllyed, míg a fej és vállöv előre. Néhány ki- és belégzésig nyújtózz meg, és pihenj!
Menstruáció, ciszta esetén szélesebb terpesz, egyébként zárt lábakkal.

Innen megtámaszkodva a tenyerekkel a vállak alatt, a talajon, lassan, csigolyáról csigolyára egyenesedünk föl. A fej mozdul utoljára. Sarokülésbe érkezünk.

Hatásai:


Finoman nyújtja a combot és a bokát, kedvező hatást gyakorol a hasűri szervekre. Serkenti az emésztést és oldja a görcsöket, erősíti a termékenységet, arcbőr ráncai ellen is jó, mert serkenti a fej vérellátását, ellazítja a derék izmokat. Masszírozza a női szerveket, megnyitja a keresztcsonti területet, rugalmasabbá teszi a kötőszövetet a szeméremtájékon. Nyugtató, pihentető póz, bármikor használhatjuk, ha egy kis pihenésre van szükségünk.
 

 

Tigris póz (Vjágrászana)

5 jógapóz + 1 tipp az örömteli menstruációért

 

Kiinduló állás: négykézlábállás. Lábak csípőszélességben, tenyerek vállszélességben a vállak alatt a talajon, a hát egyenes. Kilégzés közben domborítjuk a hátunkat és közelítünk az egyik térddel a homlokhoz. Belégzés közben a csípővel indítva lassan homorítjuk a deréktájat, és visszük hátra a lábat, a térd behajlítva marad. Végezzük el a gyakorlatot mindkét oldalra 8-szor. Ha az egyensúlyozást is szeretnéd beletenni, akkor az ellenoldali könyöködet közelítsd a térdedhez kilégzéssel, és nyújtózz a karral magad előtt belégzéssel.

 

Hatásai:


Erősíti a gerinc menti területeket, a hátizmokat, valamint a has-, és farizmokat. Az alhasi területet, a petefészkeket masszírozzuk át a gyakorlattal. Csökkenti, megelőzi a menstruációs görcsöket, fájdalmakat.

 

Apána mudra

 

5 jógapóz + 1 tipp az örömteli menstruációért

Az apána mudra kéztartása segíti a menstruációs folyamatokat

 

Helyezkedj el kényelmes keresztezett lábú ülésben vagy sarokülésben. Igazítsd ki a testhelyzetedet, vállaidat finoman forgasd hátra, medencédet billentsd előre, egyenesítsd a gerinced, fejtetővel felfele, farokcsonttal lefele nyújtózz.

Illeszd össze a hüvelykujjadat a középső és a gyűrűsujjaddal mindkét kézen. Csak finom nyomást gyakorolj az ujjbegyekkel, nem kell erőteljesen nyomni össze az ujjakat. Hunyd le a szemed és figyeld meg az érzeteket. Az sem baj, ha semmilyen változást nem érzékelsz, a mudra akkor is kifejti hatását.

 

Hatásai:


- eltávolítja a salak- és a méreganyagokat a testből
- gyógyítja a vizelet problémákat is, segítheti a vesekő, epekő távozását
- segíti a menstruációs folyamatokat (mivel a lefelé és kifelé áramló energiákat aktivizálja)
- várandósság alatt tilos! (vetélést okozhat)
- 8-10 percig tartsd ki mindkét kézzel ezt a kéztartást a menstruációs napokon.

 

Fekvő pillangó (Szupta Baddha Kónászana)

 

5 jógapóz + 1 tipp az örömteli menstruációért

Nyitja a csípőt és segít az érzelmi stressz elengedésében is

 

Kiinduló helyzet: Háton fekvés. A talpakat összeérintjük, a térdeket az izmok erejével lenyomjuk a talaj felé, amennyire csak lehetséges. Abban az esetben, ha a térdek nem érnek le a talajra, és kényelmetlen, párnákkal támaszd alá a combtöveket. Kezek az alhason lazán vagy a törzs mellett, a talajon. Pihenj, relaxálj ebben a pozícióban, amennyi ideig jól esik.


Hatásai:

Kiemelkedő hatása van a női szervekre. A menstruáció idején kifejezetten javasolt gyakorlat. Hasznos rendszertelen menstruációra, alhasi problémákra. Nyitja a csípőt és mentálisan is segíti a kinyílást. (Ha a gyakorlás napján nagyon erős a vérzésed, akkor nyújtott lábbal, háton fekvésben pihenj. Hogy a derekad minél jobban ellazulhasson, tegyél a térdhajlat alá hengerpárnát.)

 

 

+ 1 tipp: Fogyassz gyógynövény teát!

 

Csodálatos gyógynövények léteznek, melyek jó hatással vannak női szervezetünkre. Ezeket fogyaszthatjuk teaként vagy friss olajként. Az alábbiakban a palástfűről olvashatsz részletesebben.

5 jógapóz + 1 tipp az örömteli menstruációért

A palástfű tea vérzéscsillapító és görcsoldó hatásokkal is bír

 

Palástfű tea:

A palástfű elsősorban nőknek való gyógynövény. Javítja a kismedence vérkeringését, erősíti a méhet. Gyakran használják menstruációs zavarok, nőgyógyászati gyulladások esetén, illetve a terhesség, szülés problémáinál.

Menstruációs zavarok (fájdalmas, görcsös, erős vérzéssel járó menstruáció) esetén enyhíti a panaszokat, főleg, hogyha már a havivérzés előtti napokban elkezdjük a tea fogyasztását.

Rendszertelen menstruációnál, pl. a pubertás időszakában segít a ciklus beállításában (ilyenkor érdemes cickafarkkal kombinálni).

Hatásai:

Vérzés csillapító, gyulladáscsökkentő, görcsoldó és összehúzó.
A tea fogyasztása mellett ülőfürdőt is alkalmazhatunk.


Női jóga órák

 

Ha úgy érzed, a gyakorláshoz segítségre lenne szükséged, vagy kérdésed van, keress nyugodtan.

Jógázzunk együtt, és tapasztald meg saját belső női erődet, fedezd fel a benned rejlő lehetőségeket. A gyakorlás során megtanulsz együttműködni tested jelzéseivel a saját tempódban. Női jógán nincsenek elvárások, nincsen összehasonlítás, csak magadat kell túlszárnyald és magadból kell kihoznod a lehető legjobbat. Minden nap más a lelkiállapotunk, a testünk állapota, menstruáció idején például egészen másképp kellene gyakorolnunk, más esik jól.

 

5 jógapóz + 1 tipp az örömteli menstruációért

Kis létszámú csoportban, családias hangulatban telnek a női jóga órák

 

Tudom, hogy a női jóga igazán különleges élmény lesz számodra. A legfőbb célom, hogy minél többet átadjak a tudásomból és azt akarom, hogy te is találd meg azt az utat, ami téged a legboldogabbá tesz.

 

Kis létszámú csoportos óráimon vagy magán órák keretén belül is várlak szeretettel, keress bátran!

 

Csoportos órák

 

Ha csatlakoznál egy szuper női jóga csoporthoz, ezt könnyen megteheted. Gyere el csoportos órámra és  tapasztald meg magad a női jóga jótékony hatásait, várlak szeretettel.

 

Privát jógaórák

 

Ha úgy érzed nem Neked való a csoportos óra, akkor is keress bátran, magán óra keretében is tudunk találkozni.

www.otthonjoga.hu

 

5 jógapóz + 1 tipp az örömteli menstruációért

 

Közösség

 

És bátran csatlakozz Facebook csoportunkhoz, közösségünkhöz is, ahol minden aktuális információt, érdekességet megtalálsz az órákkal és a női jógával kapcsolatban:

https://www.facebook.com/groups/8het.hu

https://www.facebook.com/8het.hu/

 

Köszönöm, hogy elolvastad. Ha tetszett az írás, oszd meg a barátaiddal, ha pedig kérdésed van, csak írj bátran nekem a cikk alatt egy kommentet.

 

Vissza

Címkék : női jóga, női egészség, menstruáció, görcs

Oszd Meg a Cikket :


Program vezető

Rigó Katalin Jarmila

Rigó Katalin Jarmila vagyok, okleveles Női jóga, Hatha jóga és Yin jóga oktató. Mióta az eszemet tudom, a menstruáció számomra egy fájdalmas és kellemetlen dolog volt. Aztán találkoztam a női jógával, és megtudtam, hogy ennek nem kellene így lennie. A fájdalmak hátterében sokszor szervi elváltozás áll, de a speciális női jóga hatékony módszere segítségével megelőzhető ezek kialakulása is. Tudom, hogy a női jóga igazán különleges élmény lesz számodra. A legfőbb célom, hogy minél többet átadjak a tudásomból és azt akarom, hogy te is találd meg azt az utat, ami téged a legboldogabbá tesz.

Kapcsolódó cikkeink:

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.